20 juli, 2021
Connecta med oss

Betala för kunskap online - en trend som är här för att stanna

Att ta del av kunskap online är inget nytt. Jag tror många med mig i många år har vänt sig till exempelvis videos på YouTube för att lära oss något som vi saknat kunskap om.

Men eftersom mer än 720.000 timmar video laddas upp varje dag på YouTube har det blivit svårare att hitta rätt bland utbudet. Att hitta en förtroendegivande källa, hitta rätt kunskapsnivå som bygger vidare på tidigare kunskap, att undvika för mycket repetition osv. Det upplevs mer och mer som att det är lätt att för mycket tid går åt för att hitta rätt film just vid rätt tillfälle just för mig. En längtan efter en röd tråd och struktur infinner sig oftare och oftare. Och efter ett tag tröttnar man lätt på annonserna både före och under filmerna.

Trenden att, istället för att hitta gratis kunskap online, betala för kunskap online har exploderat under pandemin. Att på ett strukturerat sätt få ta del av någon annans kunskap med en röd tråd och en förpackning av kunskapen som gjort det lättillgängligt att ta del av kunskapen. Och ibland också få en samhörighet med andra som har samma intressen.

En anledning till denna starka trend har varit att många har fått tid över när de jobbat hemma och nyttjat tiden som de annars kanske hade använt till att ta sig till och från jobbet med att förkovra sig i sina privata eller professionella intressen. En annan anledning kan vara att man upplevt att det inte har varit så svårt att ha digitala möten och konferenser på nätet som man kanske tidigare trodde. En tredje anledning är att man har nu fått uppleva att man inte behöver resa och sova borta för att vara med på kurser. Det sparar tid och pengar samtidigt som det minskar vår negativa påverkan på klimatet. 

Jag har alltid varit enormt nyfiken och kunskapstörstande och har de senaste 10 åren betalat för att få tillgång till kunskap online oftare än i ett fysisk lokal. Det har varit allt från online kurser, nyhetsbrev, medlemssajter, live-kurser online, mallar, recept, masterminds via Zoom, ljudinspelningar m.m. Innan jag började köpa kunskap online betalade jag för prenumerationer i form av DVD skivor, CD-skivor eller nyhetsbrev.

Just nu går jag en onlinekurs för att öka min hälsa med lektioner varje vecka, är medlem i en medlemssajt (och stängd Facebook grupp) för att få tips och råd om hur jag kan träna med våra hundar genom att lära mig olika lekar, prenumererar på ett nyhetsbrev för att få en bra omvärldsbevakning kring börsen m.m. Jag tycker det är så härligt att hitta andra människor från hela världen som delar mina intressen och få ta del av deras kunskap, erfarenheter, reflektioner och insikter.

Vi på Pixpro har sedan 2012 erbjudit våra kunder att ta del av kunskap online. Vi märker också av denna starka trend att betala för kunskap online.  

Jag såg ett inslag på CNBC TV härom dagen där de pratade just om olika sätt företag idag vill få nya intäkter från att erbjuda sin kunskap online med onlinekurser, communities, online kommunikation, coaching, nyhetsbrev etc.

De företag som erbjuder filmer på gratisplattformar som t.ex. YouTube har också fått svårare att tjäna pengar på sin kunskap via annonseringsintäkter. I inslaget berättar de att de som skapar videos dessutom är trötta på att inte ha en direkt kontakt med sina följare via sociala medier utan att betala för att annonsera till sina följare. Därför skapar fler och fler företag konton på alternativa plattformar som ger ett lättare och mer kostnadseffektivt sätt för dem att hålla kontakt med deras potentiella kunder och kunder.

I inslaget som jag embeddat nedan kan du också höra att de sociala medierna är oroliga att fler och fler lägger sin tid på att konsumera information och kunskap utan för deras plattformar för att istället betala för kunskap på andra plattformar. 

I ett annat inslag nämner CNBC att Facebook, Twitter, Instagram, YouTube m.fl. jobbar hårt bakom kulisserna för att vilka nya funktioner och tjänster de ska erbjuda så att deras användare stannar längre där.

Under TV inslaget nedan nämner CNBC Kajabi som den allra största plattformen i den nya online utbildnings ekonomin! Det kan jag förstå framförallt nu när de breddar möjligheterna för oss som använder plattformen att ta betalt för poddar, nyhetsbrev, coaching och inte bara för onlinekurser och onlinemedlemskap.

De berättar vidare att många investerare lägger sina pengar på plattformar som distribuerar och erbjuder kunskap så förväntan är stor att de får en bra avkastning på sitt kapital. De skulle aldrig investera om de inte trodde att trenden att betala för kunskap online kommer att växa sig ännu starkare.

Jag tycker det ska bli enormt spännande att få följa den här starka trenden uppåt och se vilka möjligheter som kommer att komma för oss som vill dela med oss av vår kunskap online och ta betalt för den.

Kajabi expert
Kom igång med Kajabi och oss i 30 dagar utan kostnad

Här kan du läsa mer och sätta igång idag.

© Pixpro Stockholm AB 2003-2022. Alla rättigheter förbehålls.

We are not employees, agents or representatives of Kajabi, LLC. Kajabi does not in any way endorse our products or services. We are an independent Kajabi Partner and we receive referral payments from Kajabi in this role. All opinions expressed herein are our own and are not official statements of Kajabi or any party affiliated with Kajabi.